Коскенкорва по обяд
Часът е 12:15. Да, точно така! Никога не съм бил фен на сентенцията “Някъде по света е ракиено време”. По стара българска традиция ракиено време е всеки един час от денонощието, стига да има ракия, разбира се.
Но не съм ви събрал, за да говоря за алкохолните си привички, а в частност за бистрата течност в чашата до шишето. Опитал съвсем наскоро за пръв път водка Коскенкорва, трябва да отбележа, че като виден Жаден човек, превърнал дегустацията на всяка ферментирала течност, до която мога да се докопам, почти в професия, останах доста впечатлен. Мекостта на тази спиртна, блусарска песен, може да се сравни само с майчиното докосване на любимото чадо. По гърлото се стича винаги в стелт режим, карайки пиещия е да посяга честичко към чашката, опиянен от нежното ѝ докосване. Pun intended. В диапазона 30 лв – 40 лв е наистина впечатляваща. Чистият и лек вкус я правят перфектен другар за купона на всеки, който обича да сърба водчица от доста по-висок ценови клас.
И малко факти: Коскенкорва е приготвена в едноименното село във Финландия. Водкомастърите от това село започнали да продават течния еликсир през далечната 1953-та, а през 2020-та най-после са разпознати за гениите, които всъщност са, и печелят съвсем заслужено наградата “Vodka product of the year” в състезанието “International Spirits Challenge”.
Идва и другия ден, а мен не ме боли глава. Не съм обаче аз правилният стълб за съпоставка. Мен никога не ме боли глава, каквато и гадост да пия. И колкото и да ги омеша. Това е Жадната суперсила на първородния Жаден. Но имах доброволни тестови субекти, които в същата тази сутрин докладваха за положителните резултати и свежи, неболящи глави. Не, че съм изпитвал и капка съмнение, че това ще е резултатът, вкусвайки чистотата на Коскенкорва. Още по едно? Наздраве!
MadMan, пЛОВдив, зима 2022-ра
Коментари